Hangi Döneme Kadar Olan Bağkur Borçları Yapılandırılacak?

Hangi Döneme Kadar Olan Bağkur Borçları Yapılandırılacak?

Hangi Döneme Kadar Olan Bağkur Borçları Yapılandırılacak?

Yeni kanun ile getirilecek düzenleme ile 2017/Mart ayı öncesinde ödenmemiş bağkur borcu olanlar borçlarını peşin ya da 6,9,12 ve 18 taksit seçenekleri ile yeniden yapılandırabilecek.
Bağkur borçlarının ne kadarı silinecek, 12 aydan fazla borcum var bunu sildirebilir miyim?
Düzenleme ile 2017/Mart ayı öncesi son ödeme vadesi geçmiş prim borcunuz varsa bu borçların gecikme zammı ve faizi silinecek. Anapara üzerinden enflasyon oranında yeniden hesaplama yapılacak. Yeniden hesaplanan bu borcu 36 aya kadar taksitle ödeyebileceksiniz.
Prim borcunuz 12 aydan fazla olsa da tamamen silinmesi ve bağkur borçlarının dondurulması gibi bir düzenleme bu torba kanunda yer almıyor. Bağkur yapılandırma başvurusu ne zaman başlıyor, son tarih ne zaman?

Yapılandırma başvurularının 2017/Haziran ayı başı itibariyle başlamasını bekliyoruz. Söz konusu kanun gereği bağkur borçlarınızı yapılandırmak için 30 Haziran 2017 tarihine kadar bağkur dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekir.

Yeni kanunda bağkur ihya borçlarına af var mı, bu borçlara taksitlendirme gelecek mi?
Bildiğiniz gibi 2015/04 dönemi öncesi son ödeme vadesi geçmiş bağkur borcu 12 aydan fazla olan ve 2008/04 dönemi öncesi son ödeme vadesi geçmiş bağkur borcu 60 aydan fazla olanların bağkur borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu. Bu bağkur borçlarının ihyası diğer ismi ile canlandırılması af kapsamına girmiyor. Bunların hesaplaması ödemek için talepte bulunduğunuz tarihteki aylık bağkur priminin dondurulan toplam bağkur ayı ile çarpılması sonucu bulunuyor. Bunların taksitle ödenmesi, kısmi ödenmesi ya da yapılandırma kapsamında ödenmesi mümkün değil. Yeni kanunda bu düzenleme maalesef yer almıyor.
Bağkur borcumu 6736/6552 sayılı yasalar ile daha önce yapılandırdım, bu kanundan yararlanabilir miyim?
Eğer bağkur prim borcunuzu ilgili kanunlar ile yapılandırdıysanız ve taksitlendirme yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ediyorsanız bu kapsamda olan borçlarınız için yeniden yapılandırma yapılmayacak. Ancak 2017/Mart ayı öncesinde olup daha önce yapılandırma kapsamına alınmayan bağkur prim borcunuzu yeniden yapılandırabileceksiniz.
2008 öncesi oda ve vergi kaydı olanlara geriye dönük bağkur affı var mı?
Bildiğiniz gibi 2008 öncesi oda ve vergi kayıtları için bağkurda geriye dönük tescil yapılamıyor. Bu konuda binlerce mağdur olmasına rağmen maalesef bu kanunda da bu yönde bir düzenleme yok.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.