Grip mi oldum? Corona mı Oldum? Ayırt Etmenin Yolları?

Grip mi oldum? Corona mı Oldum? Ayırt Etmenin Yolları?

GRİP Mİ? KORONAVİRÜS MÜ? İŞTE AYIRT ETME YOLLARI!

Koronavirüs mü Grip mi? Nasıl ayırt edilir
Kış aylarının gelmesi ile birlikte grip vakalarının koronavirüs vakalarından nasıl ayırt edileceği de merak edilmeye başladı. İşte uzmanların açıklamaları

Koronavirüs vakalarında en çok görülen öksürük ve boğaz ağrısı gibi semptomlar grip hastalığının da göstergesi. Bu nedenle insanlar hangi hastalığa yakalandıkları konusunda şüpheye düşüyorlar. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Önümüzdeki kış mevsiminde çok sayıda benzer vaka göreceğimiz tahmin ediliyor ama iki hastalığı birlikte geçirecek vakalar olmasından da endişe duyuluyor” dedi ve konuyla ilgili merak edilenleri yanıtladı.

Uzmanlar kış aylarının gelmesi ile birlikte virüslerin yayılması için daha uygun bir ortam bulacağının altını çiziyor. Koronavirüs salgınının yanısıra grip ve benzeri hastalıklar da yayılmaya başlayacak. Uzmanlar bu noktada hastalığın grip mi koronavirüs mü olduğunun nasıl ayırt edileceğini açıklıyor.

UZMANLARDAN KORONAVİRÜS VE GRİBİN AYIRT EDİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ SATIR BAŞLARI
Hem koronavirüs hem de gripte en sık görülen belirtiler boğaz ağrısı, boğazda gıcıklanma, kuru öksürük, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, karın ağrısı ve ishaldir.
İki tür virüsün de bulaş yolları da benzerdir. Ortak olarak temas, damlacık ve yüzeylerden bulaşırlar.
Farklılıklarına değinecek olursak; bulaş hızı, iki virüs arasındaki önemli bir fark noktasıdır. Koronavirüs gripten daha uzun kuluçka dönemine ve daha uzun bir seri aralığa sahiptir. Grip virüsünde kuluçka süresi 2-4 gündür. Koronavirüs için seri aralığı 5-6 gün olarak tahmin edilirken, grip virüsü için seri aralığı 3 gündür. Bu, koronavirüsün gripten daha yavaş yayıldığı anlamına gelir.
Gripte hastalığın ilk 3-5 gününde, belirtiler ortaya çıkmadan önce virüsün yayılması başlıca bulaşma faktörüyken, koronavirüste bulaşın belirti başlamadan 24-48 saat önce olduğu düşünülür.
Koronavirüs için ilk veriler, çocukların yetişkinlerden daha az etkilendiğini ve 0-19 yaş grubundaki klinik hastalık oranlarının düşük olduğunu gösterir. Çocuklar toplumda grip virüsünün bulaşmasında çok önemli itici güçleridir. Duyarlı yaş grubu iki virüste de farklıdır.
Sonuç olarak grip ve koronavirüsü birbirinden ayırt edecek çok önemli klinik belirti yoktur ve hastaneye başvuran hastalarda sorgulama ve muayene ile ayırt etmek kolay değildir. Covid-19’da gripten farklı olarak tat ve koku alma kaybı olması ve zatürre gelişen hastalarda ciddi nefes darlığı gelişmesi fark olarak tanımlansa da hastalara bu şekilde ayırıcı tanı konması zordur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.