Geleceği ve Kariyeri olan Meslekler

Geleceği ve Kariyeri olan Meslekler

Yazılım mühendisleri, satış pazarlamacılar, sosyal medya uzmanları, mühendis cerrahlar

Üniversite mezunu birçok insan iş arıyor. Ne trajiktir ki şirketler ve kamu kuruluşları da ihtiyaçlarına uygun profilde eleman bulamıyor. Ya eğitim sistemini gözden geçirmek gerek ya da üniversite ve bölüm tercihi yaparken iş imkânlarını göz önünde bulundurmak… so.jpg
Aslında sorun her ikisinden de kaynaklanıyor. Üniversiteler değişimin çok farkında değil. Eğitim anlayışlarını buna göre şekillendirmiyor. Öğrenciler de diplomaya odaklanmış durumda. Sanki iyi bir üniversiteden diploma almak tüm kapıları açan sihirli bir anahtara sahip olmak gibi görülüyor. Hâlbuki işverenler ve kariyer uzmanlarına göre yeni dünyada iş sahibi olmak için üniversite mezunu olmak yeterli değil. Hatta iyi bir bölümde mesela tıp fakültesinde bile okumak ihtiyacı karşılamıyor. Artık tıp fakültesini bile tercih edenler, bir hekimin neredeyse mühendis kadar bilgi teknolojisine hâkim olması gerektiğini bilmeli. Tıp, bilgi teknolojilerine yaklaşıyor. Robotik cerrahi diye bir kavram var artık. Ya da Türkiye’nin en iyi üniversitesinin en yüksek puanlı mühendislik bölümünü tercih edeceklerin orayı iyi bir dereceyle bitirmenin iyi bir iş sahibi olmak için yeterli olmadığını bilmesi gerekiyor. Çünkü artık disiplinler arasındaki geçiş hızlanacak, pür meslekler yerine disiplinler arası meslekler öne çıkacak.

Çift mesleklilerin sırtı yere gelmeyecek

Fatih Üniversitesi kariyer uzmanı, eğitimci-sosyolog Abdulrezzak Çil: Sağlık alanının, teknoloji ile yakınlaşması daha fazla olacak ve insan ömrünün uzaması yönünde çalışmalar meslek alanları üzerinde etkisini gösterecek.

Genetik biyomühendislik, moleküler biyoloji öne çıkacak. Nano teknoloji kullanabilenin tüm sektörlerin önü açık.

Mesleklerin bireylere özel üretimlerini öne çıkaran branşlar daha revaçta olacak. Kişiye özel konut, kişiye özel tekstil, kişiye özel araç tasarımları ve yaklaşımlar geleceğin meslekleri arasında kendini hissettirecek.
Satış pazarlama, işletme yönetim teknikleri ve alanlar, bilgisayar ve yazılım teknolojileri ile çok yakınlaşacak. Disiplinler arasındaki geçiş hızlanacak, pür meslekler yerine inter disiplin meslekler öne çıkacak.

Tarım ile teknolojinin birleşmesi ile tarım alanındaki moleküler çalışmalar daha etkili olacak. Tohum ıslah çalışmaları, hastalık oranlarının azaltılması verim çalışmaları tarımdaki sektörü dönüştürecek. Küçük işveren veya toprak sahipleri yerine büyük çiftlikler ve tarım sanayi işbirliği ile ekonomik yönelişler daha öne çıkacak.

İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki şehirlerde yaşam standardı yükseldikçe, ulaşım imkanları geliştikçe ve sosyal hayat zenginleştikçe yeni çekim merkezleri olan şehirler ve üniversiteler olacak. Bunun en güzel örneği; Kayseri, Konya, Gaziantep’tir. Burada sanayi ile paralel çalışan alanlara öncelikli yönelme olacak. Mühendislik alanları öne çıkacak. Sonrasında sağlık sektörü ve eğitim sektörü kendini hissettirecektir.

Üniversite diploması lise diploması gibi olacak

Ufuk Tarhan (Fütürist): 5-10 yıl içinde mobilizasyon, sanallaşma, dijitalleşme, hologram, robot, nano ve genetik teknolojiler yüzünden iş yapış biçimleri, kullanılan materyal, malzeme, araç/gereç vb. müthiş değişecek. Henüz bilmediğimiz yüzlerce, meslek, hizmet, uzmanlık alanı türeyecek. Meslek değil, beceri önem kazanacak. Alınan yüksekokul diplomaları yetmeyecek, pek bir şey ifade etmeyecek. Üniversite diploması, lise diploması gibi olacak. İşe girişlerde yüksek lisans, doktora dereceleri önem, öncelik kazanacak.

Gelecek için risk alabilenler de yeni açılan daha hiç kimsenin neye yarayacağını bilmediği garip isimli bölümlere girsin. Hele de içinde “mobil, sanal, dijital, hologram, robot, nano, genetik, augmented reality, iş zekası, teknoloji, yenilenebilir enerji, sosyal sorumluluk, çevre” kelimeleri geçiyorsa, durmasın, atlasın.
Halihazırda mesleğini seçmiş olanlar, gelişecek yeni alanlar, gelecekte önemli olacak uzmanlıklar için fütürist antenlerini, sensörlerini daima açık tutsunlar. Öğrendikleri, uzmanlaştıkları konuları, yeni gelişecek konulara, modellere kaydırsınlar, onlarla köprü kursunlar. Örneğin istatistikçi, analizci, kontrolör, denetçi gibi mesleği olan biri, çevreci düzenlemelerin gelişimini algılayıp, kendini “karbon envanteri” çıkarma uzmanlığı için yetiştirebilir. Robotik sistemlerin gelişmesi ile hukuki sorunların da artacağını uzgören bir avukat “robotik sorunlar” konusunda uzmanlaşmaya doğru geçiş yapabilir. Dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu gören bir tasarımcı, tasarım yetenek ve uzmanlığını dijital yazılımlarla yapma becerisi için kendini geliştirebilir… Tüm meslekler yerinde evden yapılabilir hale gelecek.

Artık meslek önemli değil, beceri önemli. Her şeyden anlayan derin uzmanlıklar önemli. T’leşmek önemli. Yani bir şeyin her şeyini bilirken, her şeyin de bir şeyini bilen ve teknolojiyi iyi kullanan tasarımcı olmak hayati. Bu denklemi kurgulayan aç kalmaz!

KPSS - MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.