Geceleri size de oluyorsa sakın ihmal etmeyin! Ani ölüm sebebi

Geceleri size de oluyorsa sakın ihmal etmeyin! Ani ölüm sebebi

Geceleri size de oluyorsa sakın ihmal etmeyin! Ani ölüm sebebi

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, obstrüktif uyku apne sendromunun (OUAS), toplumda bilindiğinden daha sık görülen bir hastalık olduğunu, hastalığa özellikle erkeklerde rastlandığını söyledi.

 

Üst hava yolu anatomisinde bozukluk olan obezlerde, ailesinde uyku apne hikayesi olan ve alkol kullanan piknik tipli erkeklerde görülen uyku apnesinin, menopozdan sonra kadınlarda da sıkça görüldüğünü anımsatan İtil, "Kadınlarda oluşan hormonal değişikliklere bağlı uyku apnesini sıklıkla görüyoruz." diye konuştu.

 

Yapılan araştırmalarda, Türkiye ve dünyada kadınlardaki uyku apnesinde ciddi bir artış olduğunun görüldüğünü ifade eden İtil, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yaptığımız araştırmada, kadınlarda obezitenin giderek artmasıyla birlikte uyku apnesinin de arttığı tespit edildi. Uyku apnesi, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve bunun bir ilacı yok. Cpap adını verdiğimiz cihazları kullanıyoruz, operasyona uygun olan olgularda üst hava yoluna yönelik girişimler de yapılabiliyor ama zayıflama, alkolü ve sigarayı bırakma gibi önlemler, önde gelen önlemler arasında yer alıyor. Dikkate alınmadığı zaman ise özellikle gündüz uyuklamasına bağlı olarak trafik ve iş kazaları, ekonomik kayıplar, unutkanlık, bellek fonksiyonu kayıpları ve çocuklarda öğrenme güçlükleri şeklinde kötü etkilerle karşılaşılabiliyor.

Uyku apnesinin 3 belirtisi var
Prof. Dr. İtil, uyku apnesinin uzun süre devam etmesi durumunda görülebilecek hastalıkların, sağlık açısından ciddi tehdit oluşturduğunu aktararak, "Kalp-damar rahatsızlıkları kapsamında kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, inme gibi hastalıkların hepsi ağır komplikasyonlarda olan hastalıklar gündeme gelebilir." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.