Flaş! Suriyeliler Geri mi gönderiliyor

Flaş! Suriyeliler Geri mi gönderiliyor

Son dakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün katıldığı dörtlü zirve toplantı sonrası yaptığı açıklamada, 'Bugün Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşü konusunu da ele aldık. Geri dönüş sürecinin, uluslararası hukuka uygun olarak, gönüllülük esasına göre, güvenli biçimde ve Birleşmiş Milletler (BM) ile eş güdüm halinde yürütülmesi gerektiği hususunda fikir birliğine vardık.'


Suriye konulu dörtlü zirve Türkiye, Rusya,Almanya ve Fransa ülke liderlerinin katılımıyla gerçekleşildi. Yapılan tolantının sona ermesiyle liderler tek tek açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: 

- Sayın Putin, Sayın Merkel ve Sayın Macron'a teşekkürlerimi sunuyorum. Aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sahada tam olarak ateşkesin sağlanması ve akan kanın durdurulması hedefimiz var. 

- Suriye ihtilafının küresel bir sorun haline dönüşmesinin en önemli sebebi uluslararası toplumun meseleyi yeterince sahiplenmemesidir. Bir çok ülke durumun vehametini ancak krizin etkileri kendi sınırlarına ulaşınca idrak edebilmiştir. Artık bu kayıtsızığa bir son verilmesi gerekiyor. Bugün bizleri İstanbul'da bir araya getiren temel sebep işte budur. Çok uzun bir dönem Suriye krizinden kaynaklanan sıkıntıların yükünü, Suriyeli sivillerle komşu ülkeler, çekmek zorunda kalmıştır.

- Astana'da yakalanan sinerjiyi daha da ileriye taşıyacağımızı gördük. Bugün gerçekten verimli ve samimi istişareler gerçekleştirdik. Suriye'nin toprak birliğine, siyasi birliğine bağlılığımızı teyit ettik. Siyasi süreçte somut adımlar atılması gerektiğinin altını çizdik. Suriye halkının meşru talepleri doğrultusunda bir siyasi çözüme ulaşılmasını, ülkede istikrarın sağlanması noktasında neler yapılabilir, bunları ele alma fırsatını bulduk.

- Gerek dört ülke arasında gerekse uluslararası iş birliğinin artırılması konusunda mutabık kaldık. Bugün ülkemizin güvenli hale getirdiği Afrin, Cerablus gibi Suriye şehirlerinde huzur, güvenlik, barış var. Türkiye ne kendi sınırlarında ne de Suriye'nin herhangi bir bölgesinde terör gruplarının palazlanmasına müsamaha göstermeyecektir. Fırat'ın batısında olduğu gibi doğusunda da milli güvenliğimize yönelik tehditleri kaynağında bertaraf etmeyi sürdüreceğiz.

- Zirve katılımcıları olarak gerek sahadaki durumun iyileştirilmesine gerek siyasi süreçte ilerleme sağlanmasına yönelik çabalarımızı artıracağımıza inanıyorum. Diğer ülkeleri de bu gayretlere destek vermeye çağırıyorum.

- Zirvede Suriye ihtilafının insani boyutunu da konuştuk. İnsani yardımın sürdürülmesi konusunda da mutabık kaldık. Bugün Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşü konusunu da ele aldık. Geri dönüş sürecinin, uluslararası hukuka uygun olarak, gönüllülük esasına göre, güvenli biçimde ve Birleşmiş Milletler (BM) ile eş güdüm halinde yürütülmesi gerektiği hususunda fikir birliğine vardık.

- Diğer ülkelerden de yaklaşan kış şartlarını düşünerek Suriye halkı için desteklerini artırması çağrısında bulunuyorum. Bugünkü zirve toplantımızda uluslararası topluma önemli mesajlar verebildiğimizi düşünüyorum. Diğer ülkeleri de bu gayretlere destek vermeye çağırıyorum. 

- Soruna çözüm bulmaya yönelik mücadelemizi hem Astana platformunda hem de bugünkü gibi daha geniş platformlarda sürdürmekte kararlıyız.

- Şüphesiz ki bu kararlılığımız aynı şekilde Astana sürecinin bir diğer üyesi konumunda olan İran'ı da ilgilendirmektedir. Bu attığımız adımdan, yaptığımız görüşmelerden tabii ki İran'ı da bilgilendireceğiz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.