Emeklilikte yaşa takılanlarda Meclis sürecinde neredeyiz?

Emeklilikte yaşa takılanlarda Meclis sürecinde neredeyiz?

Emeklilikte yaşa takılanlarda Meclis sürecinde neredeyiz?

EYT'de 45 günlük süre henüz başlamadı!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) mağdur durumdaki yaklaşık 700 bin kişi yıllardır çözüme kavuşmayan konu için seslerini duyurmaya çalışıyor.

Meclis çatışı altında verilen kanun tekliflerinin ise yasalaşması için muhalefet partilerinden açıklamalar ard arda geliyor. En son CHP, MHP ve İYİ Parti'nin tekliflerinin sonrasında HDP'den de emeklilikte yaşa takılanlar için düzenlemeye destek açıklaması gelmişti.

SÜREÇTE NEREDEYİZ?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için verilen kanun teklifleri ile ilgili CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Meclis'te açıklamalarda bulunmuş ve emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözülmesi amacıyla TBMM Başkanlığı'na sevkedilen kanun tekliflerinin derhal görüşülmesi amacıyla Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı'nı toplantıya çağırmıştı.

45 günlük sürenin sonunda şayet komisyon toplantısına olumlu yanıt gelmez ise konuyu Meclis Genel Kuruluna taşıyacaklarını belirtmişti.

45 GÜNLÜK SÜRE BAŞLADI MI?

TBMM İçtüzüğü’nün 37. maddesi Meclis'e sevk edilen tasarı veya tekliflerle kanun hükmünde kararnamelerin esas komisyonlara havale gününden itibaren görüşmelerin en geç 45 gün içinde sonuçlandırılmasını öngörüyor.

CHP, İYİ Parti ve MHP milletvekillerinin hazırlamış olduğu yasa teklifleri henüz TBMM Başkanlığı tarafından esas ve tali komisyonlara sevk edilmedi. Bu nedenle, 45 günlük süre başlamadı.

İçtüzükte inceleme süresi şöyle düzenlenmiş;

"Komisyonlarda inceleme süresi"

MADDE 37- Tasarı veya tekliflerle kanun hükmünde kararnamelerin esas komisyonlara havale gününden itibaren en geç kırkbeş gün içinde sonuçlandırılması gerekir. Bu sürenin bitiminde, tasarı, teklif ve kanun hükmünde kararnamenin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını Hükümet veya teklif sahipleri isteyebilirler."

DOĞRUDAN GENEL KURUL GÜNDEMİ OLABİLİYOR

İçtüzükten açıkça anlaşıldığı gibi şayet kanun teklifleri Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı tarafından gündeme alınıp toplantı gerçekleşmez isedoğrudan Genel Kurul gündemine getirilebiliyor.

GENEL KURULDA NE OLABİLİR

Teklif sahibi partiler ve destek açıklaması yapan siyasi parti grupları desteklerini sürdürürlerse teklif yasalaşabilir ve konu çözüme kavuşmuş olur. Muhalefet partilerinin toplam 306 milletvekili var ve şayet destek devam ederse AK Parti'nin desteği olmasa da yasa Meclis'ten geçebilir.sgkrehberi.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.