DUL MAAŞI ALAN KOCAYA DEVLETTEN İKRAMİYE!

DUL MAAŞI ALAN KOCAYA DEVLETTEN İKRAMİYE!

DUL MAAŞI ALAN KOCAYA DEVLETTEN İKRAMİYE!

Dul eşlerin de evlilik yardımından yararlanabilmesi imkânı bulunuyor. Yani eşi ölen bir kadın ya da erkek dul maaşı alırken tekrar evlenirse kendisine de 'çeyiz parası' ödeniyor. Hatta koca çalışıyor ya da yaşlılık veya yetim aylığı alsa dahi yeniden evlendiğinde evlenme ikramiyesine hak kazanır. Peki nasıl olacak?

5510 sayılı İş Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den önce, Emekli Sandığı kapsamında olan kişilere evlenme ikramiyesi Emekli Sandığı Kanunu'na göre verilmekteydi. Bu yasanın 90. maddesi, "Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının 12 aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir" hükmünü taşıyor .Bu hükme göre erkekler de evlilik ikramiyesine hak kazanıyor. Dolayısıyla 1 Ekim 2008 öncesi Emekli Sandığı Kanunu'na göre çalışan kamu görevlisi sigortalının hak sahibi eşi eğer dul maaşı alıyorsa, yeniden evlendiğinde 12 maaş tutarında evlenme ikramiyesi alabiliyor. Özetle;

1.10.2008 tarihinden önce memuriyete giren bir kadın iştirakçi eski Emekli Sandığı Kanuna tabi olarak emekli olur.Bu memur emeklisi kadının vefat etmesi halinde, kocasına dul aylığı bağlanır. Kocanın çalışması veya emekli olması dul aylığı almasına mani değildir. Dul aylığı alan bu kocanın evlenmesi halinde dul aylığı kesilir. Dul aylığı kesilen söz konusu kocaya 12 dul aylığı tutarında evlenme ikramiyesi ödenir. Evlilik 12 aydan önce biter ise maaşın yeniden bağlanması için 12 ayın beklenmesi gerekiyor.Ayrıca şunu da belirtelim ki,Kanunda, eş ifadesi kullanılmakta, erkek ya da kadın ayrımı yapılmıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.