Dolar yine yükselişe geçti

Dolar yine yükselişe geçti

Dolar yine yükselişe geçti

Kur Merkez Bankası'nın swap piyasasında TL faizini aşağı çekmesi ile 6.09 seviyesinin üzerine çıktı.

Piyasalar YSK’nın İstanbul seçimine yönelik gerekçeli kararını ve seçim sürecini izlerken, jeopolitik risk olarak öne çıkan S-400 ve F-35 konusundaki gelişmeler ve ABD ile ilişkiler yakından takip ediliyor.Dolar/TL saat 11.08 itibarıyla 6.0734/6.0752 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerde seyri devam ediyor.

Merkez Bankası’nın swap piyasasında TL faizini aşağı çekmesi ile dolar/TL’de yukarı bir hareket yaşandı. Merkez Bankası swap piyasasında uyguladığı TL faiz oranını yüzde 25,50’den yüzde 24,00’e indirdi.Merkez Bankası’nın faiz oranını aşağı çektiğinin ekrana yansıması ile dolar/TL 6,03 seviyesinden 6,09 seviyesine kadar geldi ve en yüksek 6,0923 seviyesini gördü.

Diğer taraftan yurt içinde TL’de baskı unsuru olan, son dönemde yavaşlasa da altı aydır aralıksız devam eden lokallerin döviz biriktirme eğilimine yönelik önlemler takip ediliyor.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bugün itibariyle gerçek kişiler tarafından yapılan 100,000 dolar üzerindeki döviz alımı işlemlerinin bir iş günü valörlü gerçekleşeceğini bildirdi.

 

Yazıda kararın, “Finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulmasını ve olası spekülatif işlemlerin önlenmesini teminen” alındığı belirtildi.Birçok bankacı kararın sermaye kontrolüne yönelik endişe yarattığına, mevcut sorunlara kısa vadeli bir bakış getirdiğine, etkisinden ziyade yarattığı izlenimin olumsuzluğuna dikkat çekti.

 

 

Kurda dün gözlenen çekilmenin küresel bazlı olduğunu söyleyen Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, “Gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında kar realizasyonu şeklinde bir tepki verdi. Ancak bu hareketin sürekli olacağını düşünmüyoruz. Döviz borcu yüksek ülkeler ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının yarattığı olumsuz hava nedeniyle zorlanıyor.

 

Diğer taraftan S400 konusu ve ABD ile ilişkiler, İran konusu izleniyor” dedi.Türkiye’nin de son beş yılda döviz borçlarının GSYH içindeki payının yüzde 70’lere gelmesinin dövize olan bağımlılığın arttığını gösterdiğini söyleyen Süllü, “Dövizdeki spekülatif talebin önünü kesmek üzere bazı önlemler alınmaya çalışılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.