Dikkat Yasaklanıyor!

Dikkat Yasaklanıyor!

Dikkat Yasaklanıyor!

Türkiye'de koronavirüs olaylarının en çok gördüğünüz Ankara'da yüzde yüz doluluk seviyesine ulaşan Gazi Üniversitesi Hasadetsi'nin yoğun bakım ünitelerini  görüntüledi.

Yatakların tamamı dolu olan yoğun bakımda genç hasta adedinin çok olması ilgi çekti.Gazi Üniversitesi Hasadetsi'nde 3 yataklı servis, 3 yoğun bakım ünitesinde yüzde 100 doluluk oranıyla Covid-19'a karşı büyük mücadele veriliyor.


Kendilerine bulaş te hlikesini azaltabilmek amacıyla koruyucu önlemleri çok sıkı uygulayan sıhhat çalışanları, yoğun bakımda bunaltan sıcağa karşın tulumların içersinde maske, gözlük ve siperliklerini takıp özveriyle çalışıyor. İzole alanda olan yoğun bakım hekim ve hemşireleri, dışarıyla telsiz ile bağlantı kurarak etkileşimlerini sağlıyor. Yatakları tamamiyle dolu olan yoğun bakımda solunum cihazına bağlı şekilde uyutulan hastalar, hayat mücadelesi verirken, tedavi gören genç hasta sayısındaki artış ilgi çekti.

 

"YÜZDE YÜZ DOLULUK ORANIYLA ÇALIŞIYORUZ"Yoğun bakımda çalışırken uzun vakit taktığı maske ve siperlik namacıylaiyle yüzünde izler meydana gelen Gazi Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Doktor Öğretim Üyesi Nazlıhan Boyacı Dündar, sıhhat çalışanlarının mücadelesini anlattı. Dr. Dündar, normalleşmeyle birlikte sosyal uzaklık ve maske kurallarına uyulmadığı amacıyla olay sayılarının bilhassa temmuz ve ağustos başı itibarıyla artmaya başladığını söyledi. Dündar, "Toplu sünnetlerin olması, kurban bayramı ve etkinliklerde sosyal uzaklıkye uyulmaması gibi sebeplerle bütün Türkiye'de bulunduğu gibi Ankara'da da olay sayıları çok ciddi artış gösterdi.

18 yaş altı...
Haziran döneminde Covid pozitif hastalara baktığımız yoğun bakım ünitelerimizi küçültme yoluna gitmiştik; ama şu an amacıyla 3 adet aktif yoğun bakımımız yalnızca Covid hastası bakmakta ve çoğalan sayılardan ötürü yüzde 100 doluluk oranıyla çalışmaktayız. Covid hastalarına baktığımız servis sayımız haziran ayında teke düşmüştü, çoğalan sayılarla birlikte 3 servise çıktı" dedi.
 

YAŞ GRUBUMUZ 30'LARA İNDİ

"Dündar, son dönemde genç hasta sayısında da artış bulunduğuna işaret ederek, "İlk salgındaki yoğun bakım hastalarımız biraz daha ihtiyar gruptu bilhassa 60 yaşın üstündeydi. Ama bu yeni olay artışları ile birlikte bu yaş grubumuz 30'lara kadar indi. Şu an en genç hastamız 34 yaşında ve aktif olarak takip ediyoruz. En ihtiyar hastamız 93 yaşındaydı onu taburcu edebildik, sağlığına kavuşturabildik. Şu an hayat sürdüğümüz olay artışlarında ilgi çeken şey; daha genç hastaları da, altta yatan hiçbir hastalığı olmayan hastaları da maalesef yoğun bakımlarımızda solunum yetmezliği ile yatırmamız" ifadelerini kullandı.

2 GENÇ HASTANE PERSONELİMİZ YOĞUN BAKIMDA

"Dündar, yoğun bakımda 2 hasadet personelini de ağır solunum yetmezliği namacıylaiyle cihaza bağlı takip ettiklerini söyleyerek, "Bu 2 personelimizin de altta yatan hiçbir hastalığı yokken çok genç yaşlarında yakalandılar. Covid yalnızca ihtiyarları, diğer hastalığı olanları etkilemiyor. En başta sıhhat çalışanları olarak birebir bu hastalarla ilgilendiğimiz amacıyla risk altındayız.


Bütün toplum sosyal uzaklığı korumadığı amacıyla bütün toplum risk altında. Koronavirüs ortadan kalkmış değil, tam tersine yayılmaya devam ediyor. Sadece ihtiyarları ya da ek hastalıkları olanları etkilemiyor, gençleri, çocukları ve bizleri de etkiliyor. O yüzden her bireyin sosyal uzaklıkye ve hijyene uymasını rica ediyoruz. Bu, yayılması çok basit bir virüs bulunduğu amacıyla bizim hasadetmizde de pek çok personel enfekte oldu" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.