Bu fotoğraf bir zamanlar Osmanlı toprağı olan Somaliden

Bu fotoğraf bir zamanlar Osmanlı toprağı olan Somaliden

Bu fotoğraf bir zamanlar Osmanlı toprağı olan Somaliden

Somalide son 10 yıldır hükümet kurulamamasından ötürü insanlar açlıkla yaşamak zorunda... işte bu fotoğrafta o açılıkla yürek burkuyor.

Somali'nin Siyasi Görünümü
1869-1916 yılları arasında kuzey bölgesi Osmanlı’nın parçası olan Somali, 1960 yılında İngiltere ve İtalya’dan bağımsızlığını kazanmıştır. 1969 yılında darbeyle iktidara gelen Mohamed Siad Barre rejiminin 1991 yılında yıkılmasının ardından aşiret kavgaları ekseninde şekillenen kargaşa ortamı ülkeye uzun süre egemen olmuş, 2012 yılına kadar Somali’de etkin bir merkezi hükümet kurulamamıştır. 

Temmuz 2012’de 20 yılı aşkın aradan sonra ilk defa Somali Parlamentosu Mogadişu’da toplanmış, 2004 yılında kurulmuş olan Geçici Yönetim, 10 Eylül 2012 tarihinde Hasan Şeyh Mahmud’un Parlamento tarafından Cumhurbaşkanı seçilmesiyle sona ermiştir. 

Somali’de 2016 Ekim ayında başlayan ve uluslararası toplum tarafından yakından izlenen seçim süreci, 8 Şubat 2017 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Muhammed Abdullahi Muhammed’in (Farmajo) kazanmasıyla sonuçlanmıştır. Cumhurbaşkanı Muhammed, 23 Şubat 2017 tarihinde Başbakan olarak Hasan Ali Keyre’yi görevlendirmiştir. Yeni Kabine 21 Mart 2017 tarihinde atanmış ve 29 Mart’ta ise Parlamentodan güvenoyu almıştır. 

Ülkenin siyasi yapısı ile yasama ve yürütme organlarının oluşum tarzı 4,5 klan temsiline dayanmaktadır. Somali’de toplumsal yapıda Hawiye, Darod, Dir ve Rahanweyn (Digil-Mirifle) en büyük dört (4) klanı, diğer klanlar ise 0,5’i teşkil etmektedir. 

2016 yılı sonunda iki kanatlı olarak yeniden kurulan Federal Parlamento’nun alt kanadı olan 275 sandalyeli Millet Meclisi’nde Hawiye, Darod, Dir ve Rahanweyn (Digil-Mirifle) 61’er sandalyeye, 0,5’i temsil eden diğer kabileler 31 sandalyeye sahiptir. 

Ülkedeki güvenlik durumu kırılganlığını korumaktadır. 2007 yılından bu yana Somali’de faaliyet gösteren ve 2012 Ocak ayından itibaren El-Şebab’la aktif olarak mücadele etmeye başlayan Afrika Birliği Somali Misyonu’na (AMISOM) Kenya, Uganda, Burundi, Cibuti ve Etiyopya asker sağlamaktadır. 

Somali’de federal devletin inşası süreci başta Türkiye olmak üzere uluslararası toplumun desteğiyle sürmektedir. Uluslararası toplum, 2013-2016 yıllarında ‘New Deal-Yeni Düzen’ süreci kapsamında imzalanan “Somali Akdi” çerçevesindeki çalışma gruplarıyla Somali’de siyasi, askeri, ekonomik ve insan hakları alanlarındaki dönüşümü desteklemiştir. 

Uluslararası toplumun 2017-2020 döneminde de Somali’ye yönelik taahhütleri ve Somali yönetiminden beklentilerini içeren “Yeni Ortaklık Anlaşması” 11 Mayıs 2017’de İngiltere Başbakanı, Somali Cumhurbaşkanı ve BM Genel Sekreterinin eşbaşkanlıklarında Londra’da düzenlenen yüksek düzeyli Somali Konferansı sırasında kabul edilmiştir. Ülkemizi temsilen Sayın Başbakanımızın katıldığı konferansta önümüzdeki on yıllık planlamayı içeren güvenlik sektörü reformuna yönelik bir “Güvenlik Paktı” da kabul edilmiştir. 

Somali Ulusal Ordusu’nun aksayan maaşlarının ödenmesi, El-Şebab’la mücadele, güvenlik mimarisinin oluşturulması ve Ordunun yeniden yapılandırılması, kuraklık ve açlıkla mücadele, Anayasa reformu, 2020’ye kadar genel oy prensibine dayalı seçim sisteminin kurulması, işler bir federal devlet yapısının oluşturulması ve bölge ülkeleriyle ilişkilerin düzenlenmesi yeni Federal Hükümetin önündeki en önemli sınamalardır.

ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN TIKLA

2018 KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK KPSS 2018 PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.