Annelere 6 Yıl Erken Emeklilik

Annelere 6 Yıl Erken Emeklilik

Annelere 6 Yıl Erken Emeklilik

SSK’dan, Bağkur’dan ya da Emekli Sandığından emekli olabilmek için belir bir yaşı tamamlamış olmanızın yanında, sigortadan süre bir süre beklemeniz ve belirli bir gün kadar prim ödemiş olmanız gerekiyor. Bu durumda yaşı ve sigortalı ola süresini dolduran kişiler, eksik prim gün sayılarından dolayı çalışmak ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor.


 
Devlet çıkarmış olduğu kanunla erkeklerin sorunlu olan askerliklerinden dolayı ve kadınların da zorunlu olan doğumdan dolayı çalışamadıkları zamanalar için sonradan prim ödeyerek emekli olma sistemi getirmiştir. Buna göre askerlik görevini yapmış olan erkek, bu süre kadar borçlanma yaparak eksik kalan primlerini yatırıp erken emekli olabilecek. Doğum yapmış olan kadınlar ise, sigortalı olduktan sonra doğum yapmış olmak şatı ile bir çocuk için 2 yıl borçlanma yaparak emekli olabiliyor.

6 yıla kadar ödeme yapılabilir;

Erkeklerde askerlik süresi kadar erken emekli olma durumu söz konusu iken kadınlarında yalnızca borçlanma yapılabiliyor ve primler toplu olarak ödendikten sonra emekli olunabiliyor. Buna göre 3 çocuğu olan bir kadın, sigortalı olduktan sonra doğum yapmış olmak ve doğum yaptığı sürede çalışmıyor olmak şartıyla, her çocuk için 2 yıl yani toplamda 6 yıl prim borçlanması yapıp toplu olarak ödeyerek, eksik prim günlerini tamamlamak için çalışmak zorunda kalmadan emekli olabilir.

Kadınların doğum borçlanması yapabilmesi yalnızca SSK’lılar için değil devlet memurları ve Bağ kurlular için de geçerlidir.


 
Evlatlık çocuk alan kadınlar ve engelli anneler için de aynı durum geçerlidir. Hatta engelliler için borçlanma süresi biraz daha fazlalaştırılmış, emekli olma süresi de azaltılmıştır.

Engelli çocuğu olan anneler için yaş azaltılıyor;

Engelli çocuğu olan anneler için de emeklilik kapsamında çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre başkasının bakımına muhtaç olan engelli çocuğu bulunan annelerin 1Ekim 2008 tarihinden sonra yatırmış olduğu primlerin toplamının dörtte bir kısmı, prim süresine ekleniyor ve bu süre emekli olmak için gereken yaş sınırından da düşülüyor.

Sonuç;

Sigortalı olduktan sonra doğum yapan ya da evlatlık çocuk edinen kadınlar, 6 yıla kadar prim borçlanması yaparak, eksik prim günlerini tamamlamak için çalışmak zorunda kalmadan emekli olabilir. Bu borçlanma için şartlar ise;

Kadının sigortalı olduktan sonra doğum yapması
Çocuğun yaşıyor olması
Kadının doğum yaptığı sırada ve sonrasında çalışmıyor olması şeklindedir.

ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN TIKLA

2018 KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK KPSS 2018 PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum