Anneler Devletten Almayı Unuttuğunuz Paranız Olabilir!

Anneler Devletten Almayı Unuttuğunuz Paranız Olabilir!

Anneler Devletten Almayı Unuttuğunuz Paranız Olabilir!

ANNELERE DOĞUM PARASI

15 Mayıs 2015'ten sonra doğmuş olan çocuklar için devlet annelere ödeme yapıyor. Yapılan bu ödeme çocuk sayısına göre ise artış gösteriyor. Devlet tarafından koşulsuz olrak yapılan bu ödemeyle annelere ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için anneye 600 lira yardımda bulunuyor. 

SÜT PARASI
 
Devlet doğum yapmış olan her kadına hiç bir koşul olmadan emzirme ödeneği veriyor. Süt parası da denilen ödemeyi tüm anneler alabiliyor. Ödemeyi almak için SGK kurumlarına başvuru yapmak gerekiyor. Anne eğer sigortalıysa ödeme anneye, anne çalışmıyorsa ödeme eşe yapılıyor. 

ÇALIŞAN ANNELERE ÖDEME

Devlet çalışan annelere de doğum parası ödemesi yapıyor. Yapılan bu ödeme annenin brüt maaşının tutarına göre hesaplanıyor. Doğum için annelere verilen 16 haftalık izin için ödemeler patron tarafından değil devlet tarafından ödenir. Anneye yapılan doğum parası ödemesi 4424 ile 33 bin arasında değişmektedir.

ÇALIŞAN ANNELERE 6 AYA VARAN EK İZİN YARDIMI

Devlet çalışan annelere sağladığı başka bir destek ile doğumdan sonra 6 aya varan izin kullanmasına olanak sağlıyor. Doğum sayısına göre değişen izin süresi ise ilk doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda 6 ay oluyor. Bu iznin kullanılmasının şartı ise 600 prim günü olarak belirlenirken izinli dönemde anneye ödenen ücretin yarısıı devlet yarısını patron karşılar.

CENAZE YARDIMI BU YIL 531 TL

Ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi yaptırılması bu ödeme için yeterli. Ölümün gerçekleştiği tarihte kişinin sigortalı olası gerekmiyor. Telaş ve acıyla unutulan bu ödemede 5 yıllık zamanaşımı var. Ödenek ise 531 lira. Öncelik eş ve çocukların. Yoksa, ödemeyi anne-baba ya da kardeş alır. Bir dilekçeyle sosyal güvenlik merkezlerine başvurmak yeterli.

ÇEYİZ İÇİN 24 MAAŞ

Yetim kalan kız çocuklarına maaş bağlanırken, evlenmeleri durumunda çeyiz parası ödeniyor. Bu ödenek SSK veya Bağkurlu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuklarına veriliyor. Kız çocukları evlendiklerinde yetim maaşları kesilir. Kesilen maaşın 2 yıllık tutarı (24 maaş), kız çocuğuna evlendiğinde toplu olarak peşin ödeniyor. Başvuru SGK'ya.

İSTİRAHAT PARASI

Çalışırken hastalanan, meslek hastalığına yakalanan, iş kazası geçiren sigortalıya hastane rapor yazar. Rapor alınan sürelerde patron maaş ödemez, ödemeyi SGK yapar. Buna iş göremezlik ödeneği (istirahat) parası denir. Ödeme son 3 aylık kazanca göre yapılır. En düşük günlük ödeme ayakta tedavide 39.50 TL, yatarak tedavilerde 29.62 TL. Bu parayı Bağkurlu da alır. Ödeme turkiye.gov.tr'den e-devlet şifresiyle kontrol edilebilir ve PTT'ye yatar.

SÜT PARASI

SGK, halk arasında süt parası olarak bilinen 'emzirme ödeneği' de veriyor. Posta'nın haberine göre, 133 lira olan Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir.

DOĞUM İZNİ PARASI

Doğum öncesi ve sonrası toplam 122 gün izin kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Buna doğum izni veya rapor parası deniyor. Asgari ücretli bir anneye ödenen para 4425 lira. Bu en az tutar. Ödeme PTT ve Ziraat'ten. Bu paranın yatıp yatmadığını turkiye.gov.tr'den kontrol edebilirsiniz.

TOPLU PARA

Bazı sigortalılar emeklilik için gerekli primi tamamlayamıyor. Bu kişiler o ana kadar ödedikleri primleri SGK'dan toplu olarak geri isteyebiliyor. Bunun için SGK'ya dilekçeyle başvurmak gerekiyor.

2018 KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK KPSS 2018 PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.