Anne babalar için de ölüm aylığı

Anne babalar için de ölüm aylığı

Anne babalar için de ölüm aylığı

Yapılan değişiklik sonrası sigortalı çocuğu vefat eden anne-babaya da ölüm aylığı alma hakkı doğdu. Ancak bu değişiklikten haberdar olmayanlar haktan faydalanamıyor. İşte ölüm aylığı bağlanabilmesi için aranan şartlar...
Sosyal güvenlik sisteminde yaşanan değişiklikler sigortalılara tanınan hakları değiştirebiliyor. Böylesi bir değişiklik de Aralık 2017’de yapıldı.

Ancak sigortalılar değişikliklerden haberdar olmadıkları için hak ettikleri halde ölüm aylığı alamıyor olabilir. Değişiklikle birlikte ölen sigortalının yakınlarına aylık bağlanma ihtimali doğabiliyor. Özellikle ölüm aylığı bağlanması için artan hisse bulunması gereken anne-babaların durumunda farklılık yaşanması ihtimali çok büyük.

bulunması gereken anne-babaların durumunda farklılık yaşanması ihtimali çok büyük. Bu kapsamda ölüm aylığı almayanları bilgilendirmek istedik.

HİSSE HESABI YAPILIYOR

Çocuğu vefat eden bir anne babanın aylık alabilmesi için gelirinin bu yıl için 1.450,91 TL’den düşük olması, emekli veya dul aylığı almıyor olması ve vefat eden çocuğunun eşi ve çocuklarından kalan ölüm aylığı hissesi olması gerekiyor. Ölen çocuk evli ve iki çocuklu ise geride kalan dul eşe yüzde 50, iki çocuğa yüzde 25 olmak üzere aylık paylaştırılır ve anne-babaya hisse kalmaz. Ancak anne-baba eğer 65 yaşın üzerinde ise hisse kalmasa da ölüm aylığı alabilir. Bu durumda diğerlerinin hissesinde indirim yapılarak anne-babaya ölüm aylığı bağlanabilir.

2003-2008 ARASINDA FARK VAR

2003’te yapılan değişiklikle anne-babaya ölüm aylığı bağlanma kriterleri değiştirilmişti. Bu nedenle 6 Ağustos 2003 ila 30 Eylül 2008 arasında vefat eden sigortalıların anne-babasına ölüm aylığı bağlanması için kriterler farklı. 1 Ekim 2008’de ölen sigortalının anne-babasına ölüm aylığı bağlanabilmesi için anne-babanın gelirinin 1.450 TL’nin üzerinde olmaması şartı aranırken, 30 Eylül 2008’de vefat eden sigortalının anne-babasına aylık bağlanabilmesi için 65 yaş, engelli aylığı, evde bakım aylığı dışında hiçbir gelirinin olmaması şartı aranır.

Düzenleme netleşti, kriterler değişti

Genelge de yayımlanınca, bu konudaki düzenleme netleşmiş oldu. Bu düzenleme sonrası, ölen sigortalıdan dolayı geride kalanlara aylık bağlanması için kriterler 5 Aralık 2017 sonrasında yapılacak başvurular için teke indirildi. Bugünden sonra SGK’ya başvurup ölen çocuğundan aylık bağlatmak isteyen kişilerde SGK; anne babanın aylık gelirinin bu yıl için 1.450,91 TL’den düşük olmasına, emekli veya dul aylığı almıyor olmasına ve vefat eden çocuğunun eşi ve çocuklarından kalan ölüm aylığı hissesi olmasına bakacak.

SGK’ya başvuru yapılması şart

Bu değişiklikle birlikte daha önce ölen çocuğundan aylık alamayan anne-baba SGK’ya başvuru yaparak aylık almaya başlayabilir. SGK’ya yapılan başvuru sonrası aylıklar 1 Ocak 2018’den tarihinden itibaren bağlanacak. Aralık 2017’de Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle hak sahiplerine aylık bağlanması için aranan kriterlerde değişiklik yapıldı.

Okan Güray Bülbül

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.