
Alkol ve sigaraya zam: Sigaranın fiyatı belli oldu!
Alkol ve sigaraya zam:
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artış gösterdi. ÖTV’deki zam oranı yüzde 47 olduğu bildirildi. Gelen ÖTV zammı ile birlikte alkol ve sigara fiyatlarında değişiklik yaşandı.
TÜRKİYE TEKEL BAYİLER PLATFORMU BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş Özgür Aybaş’da alkol ve sigara da ÖTV artışının yüzde 41 gibi olacağını sosyla medyadan duyurdu.
Haziran ayında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla sigara ve alkollü içeceklerden alınan özel tüketim vergisi Temmuz-Aralık ayı için sabit kalmıştı. Cumhurbaşkanı kararıyla özel tüketim vergisi kanununun 12. maddesinde yer alan “ÖTV (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi tutarlarının ocak ve temmuz aylarında, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılacağına” yönelik hükmünün Temmuz-Aralık dönemi için uygulanmamasına karar verilmişti.
Fakat bu sefer Ocak ayı öncesinde böyle bir karar yayımlanmadı. İlgili kararın yayımlanması durumunda Ocak-Haziran dönemi için belirlenen yüzde 47,38’lik artışta düzenlemeye gidilmesi olasılık dahilinde. Böyle bir karar alınmaması durumunda ise bu artış oranı geçerli olacak.
BİR PAKET SİGARA EN AZA 22,85 TL’YE SATILACAK
Bu durumda asgari maktu vergi paket başına 9,77’den 14,39’a çıkacak. Buna göre bir paket sigara en az 22,85 TL’ye satılabilecek.
Sigara ve alkol grubundan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artış gösterdi. ÖTV’deki artış oranı yüzde 47 oldu. Son 5 yıl itibarıyla sigara ve alkollü içecekler grubunun enflasyon sepetindeki ağırlıkları şu şekilde:
2017 – Yüzde 5,87
2018 – Yüzde 5,14
2019 – Yüzde 4,23
2020 – Yüzde 6,06
2021 – Yüzde 4,88
Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda yer alan ürünlerin ayrı ayrı enflasyondaki ağırlıkları ise şöyle:
Rakı – Yüzde 0,1065
Viski – Yüzde 0,0209
Şarap – Yüzde 0,0264
Bira – Yüzde 0,1572
Sigaralar – Yüzde 4,5656
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.