4+4+4 de Yeni Tartışma

4+4+4 de Yeni Tartışma

4+4+4 de Yeni Tartışma

BMM Milli Eğitim Komisyonu, Ak Parti’nin önümüzdeki Salı günü görüşüleceğini açıkladığı, kesintisiz eğitimi 4+4+4 modelinde 12 yıl olarak kademelendiren yasa teklifine ilişkin raporunu TBMM Başkanlığı’na sundu.  TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı, raporun mevzuata uygunluğunu incelemeye aldı, ilk belirlemeye göre eksiklik tespit edilmedi. Muhalefet partileri, “şerh” vermediğinden eleştiriler rapora yansımadı. Bu arada Komisyon Başkanı Nabi Avcı, CHP ve MHP’nin  yasa teklifine ilişkin itirazlarını “gereğini yapın” diyerek ileten TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e “Komisyonu denetleme yetkiniz yok” yanıtını verdi. Raporda, komisyonun son toplantısında yaşanan tekme-tokatlı kavgaya ilişkin değerlendirme  ise yapılmadı. İncelemenin ardından rapor, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sunulacak. Çiçek’in onayının ardından, TBMM Genel Kurul gündeminde yerini almak üzere, teklife sıra sayısı verilecek. Ak Parti grup yöneticilerinin açıklamalarına göre, teklif 27 Mart’ta  Genel Kurul’da gündemin ön sırasına çekilecek, 28 Mart’ta da  görüşülmeye başlanacak. Alt komisyon aşaması ve alt komisyon raporu doğrultusunda ana komisyonun maddeleri görüştüğü bilgisinin yer aldığı raporda, hangi maddelerde değişiklik yapıldığı özetlendi.

‘8 yıl amacına ulaşmadı’
Teklif maddeleri ve maddelere ilişkin gerekçelerin sıralandığı raporda, 8 yıllık eğitimin amacına ulaşamadığı belirtilerek şunlar kaydedildi: “Kesintisiz zorunlu eğitim süreci meslek liselerine büyük darbe vurmuştur. Türkiye’deki işsizlik oranı yüksek olmasına rağmen son yıllardaki kalifiye işçi yetiştirmede büyük sorunlar yaşanmıştır. Köylerdeki okulların çoğu kesintisiz eğitim nedeniyle kapanmıştır. 8 yıllık zorunlu eğitime geçişte, ilkokullar ile ortaokulların birleştirilmesi sonucunda çeşitli sorunlar ortaya çıkmıştır.  İmam-hatip liselerinin önünün kesilmesi mantığıyla geçilen 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulaması ile birlikte süreç tüm meslek liselerini olumsuz etkilemiştir.”
Raporda, teklifin tümü üzerinde yapılan görüşmeler, 14 maddede özetlenirken sadece 4 maddede muhalefete ait şu görüşlere yer verildi:  l Yaşayan insanların isimlerinin bazı üniversitelere verilmesi, olumlu bir yaklaşım değildir. Yaşayan ve görev yapmış olan siyasetçilerin adlarının daha sonraki gelecek olan nesiller tarafından üniversitelere verilmesi toplumsal etik anlayışı açısından çok daha uygun olacaktır.
-  İlk 4 yıldan sonra açıköğretim sisteminin getirilme teklifi, eğitimde devamlılık ve başarı kriterlerini düşürmeye açık olmakla birlikte özellikle cinsiyet eşitsizliğine sebep olabilecek kaygıları doğurmaktadır.
-  Getirilen teklifte okul öncesi eğitimin yer almaması, öğrencilerin ilkokul düzeyinde öngörülen ilk 2 yılında ciddi uyum sorunlarına sebep olabilecek niteliktedir.
-  11 yaşında bir öğrencinin gelişim sürecinin pedagojik olarak değerlendirilmeden alan yönlendirmesine gidilmesi, öğrencinin geleceğine dair ciddi sıkıntıları bünyesinde taşımaktadır.
Alt komisyonda 26 madde olarak belirlenen teklif metnine, ana komisyonda 1 madde eklendi. Teklifin madde sayısı 27’ye çıktı.  Yeni madde kavgalı ortam sırasında önergeyle teklife eklenmişti.
 

Milliyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.