2012 Öğretmen Yer Değişimi Kılavuzundaki HATALAR

2012 Öğretmen Yer Değişimi Kılavuzundaki HATALAR

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2012 Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu yayınlanmıştır.


-Anılan kılavuz ile birlikte zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayan, bu yükümlülüğünü tamamlayan ya da muaf tutulan öğretmenler ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlar ve bulundukları eğitim kurumunda en az 3 (üç) yıl süreyle çalışmış olanlar il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir.
BAKAN 30 EYLÜL SÖZÜNÜ TUTMADI mebbb.jpg
-Bulunduğu eğitim kurumunda çalışılması gereken en az 3 (üç) yıllık sürenin hesabında  15 Eylül tarihi hizmet puanlarının hesabında da yer değiştirme başvurularının son günü esas alınacaktır. Daha önce defalarca Bakanlık ile süre hesabında 30 Eylül tarihinin baz alınması görüşülmüş, bu konuda sendikamız eylem yapmış, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” “Yönetici Atama Yönetmeliği” ve “MEB Taşra Teşkilatı Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” gibi çeşitli yönetmeliklerle ilgili değişiklik yapma çalışmaları kapsamında Eğitim Sendikaları ile bir araya gelerek gerçekleştirilen toplantıda 30 Eylül tarihinin baz alınması gerektiği tutanak altına alınmış olmasına karşın yine tarih 15 Eylül olarak belirlenmiştir. Ancak; 2009 yılında öğretmen atamaları 14 Eylül 2009 tarihinde yapılmış, göreve başlamalarının ise sonuçların duyurulması ile başlayacağı 2009-2 Öğretmenlik için Atama ve Başvuru kılavuzunda belirtilmiştir. Yine aynı kılavuzda öğretmen olarak atanmış bütün adayların adreslerine, görevlerine başlamaları için 7201 sayılı Tebligat Kanunu’na göre tebligat yapılarak, tebliğ tarihinden itibaren yasal 15 günlük süre içerisinde göreve başlamaları gerektiği bildirilmiştir. Hal böyle iken bakanlık bu durumda olan il içi yer değişikliği başvurusunda bulunacak öğretmenlerde 15 Eylül tarihini esas almış ve bir anlamda il içi yer değişikliği talep edecek olan öğretmenleri bulundukları eğitim kurumunda 3 değil 4 yıl çalışmak zorunda bırakmıştır. Aynı uygulamanın iller arası yer değiştirmek isteyen öğretmenlere de yapılması kuvvetle muhtemeldir.
 
-Norm fazlası olan öğretmenlerde ise süre şartı aranmayacaktır.
 
- Üç yıllık sürenin hesabında, öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda fiilen öğretmen olarak geçirdikleri süreler ile diğer eğitim kurumlarında ders okutmak ya da eğitim kurumu yöneticisi olarak görevlendirildikleri süreler dikkate alınacaktır. Ancak; Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen öğretmenler görevlerine geri dönmeleri ve eğitim kurumlarında en az 3 (üç) yıllık çalışma süresini tamamlamak şartıyla il içi yer değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir.
 PUANLA KADROYA GEÇENLERE BÜYÜK HAKSIZLIK
-06.05.2010 tarihinden önce sözleşmeli öğretmen olarak görevli iken KPSS puanı ile kadrolu öğretmenliğe atananlar hariç olmak üzere, sözleşmeli öğretmenlikten 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kadrolu öğretmenliğe geçenler ile 06.05.2010 tarihindeyayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine göre zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere birinci hizmet bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) ilçelerindeki eğitim kurumlarına atananlar ile 06.05.2010 tarihi itibarıyla kadrolu olarak görev yapmakta olan öğretmenler, bulundukları  eğitim kurumunda çalışmaları gereken sürelerini tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın il içinde yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir. Kısacası; 06.05.2010 tarihinden önce sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken KPSS puanı ile kadrolu olan öğretmenler bulundukları eğitim kurumların 3 yıl çalışmadıkça il içinde yer değişikliği isteyemeyecektir. Bakanlığa yapılan tüm yazılı, sözlü başvurulara ve açılan davalara rağmen Bakanlık halen inadından vazgeçmemiş ve alın teri ile kadroya geçen öğretmenlere haksızlık yapmaya devam etmiş, zorunlu hizmetten muafiyet vermediği gibi il içinde de yer değişikliği içinde süre şartı aramıştır. 632 KHK ile kadroya geçen öğretmenler geçen yıl olduğu gibi bu yılda hem il içi hem il dışı yer değişikliği hakkını süre şartına bağlı kalmaksızın kullanırken bu öğretmenler sanıyoruz iller arasında da yer değiştirme hakkından yararlanamayacaktır.  
 
- 06.05.2010 tarihi itibarıyla kadrolu olarak görev yapmakta olan öğretmenlerde de süre şartı aranmayacaktır.
 
-Yine kılavuzda norm fazlası oldukları gerekçesi ile idareler tarafından re’sen norm açığı bulunan kurumlara ataması yapılanlarında süre hesabının nasıl yapılacağı net bir biçimde ifade edilmemiştir. 06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ''Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğin "İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 26. maddesi, 1.fıkrasındaki "Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf tutulanlar ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlardan bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler" hükümdeki 3 yıl şartının aranmasında, aynı maddenin 15. fıkrasındaki "Görevli oldukları eğitim kurumu kapatılan, norm kadro uygulaması nedeniyle görevli oldukları eğitim kurumunda norm kadro fazlası olmaları ya da haklarında yapılan soruşturma sonucu görev yerleri istekleri dışında idari tasarrufla değiştirilen öğretmenlerin, bulundukları eğitim kurumunda çalışılması gereken sürenin hesabında daha önceki eğitim kurumlarında geçen süreleri birlikte değerlendirilir." hükümleri gereğince Öğretmenlerden görevli oldukları eğitim kurumu kapatılan, norm kadro uygulaması nedeniyle görevli oldukları eğitim kurumunda norm kadro fazlası olanların il iç yer değiştirme isteklerinde 3 yıllık sürenin hesabında daha önceki eğitim kurumlarında geçen sürelerde birlikte değerlendirilecektir. Ancak kılavuzda bu konuda bir açıklık yoktur.
 
-İl içi yer değişikliklerinde kılavuza göre en fazla 5 eğitim kurumu tercih edilebilmektedir. Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğininİsteğe ve
İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerde duyuru, başvuru ve tercihler başlıklı 25/5. Maddesine göre 25 kurum tercih edebileceğinden söz edilmektedir. Anılan kılavuzda 5 kurum tercih edilmesi yani tercih sayısının azaltılması yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin atanma şansını azaltmaktadır.
         Kılavuzda ilk göze çarpan noktalar bunlardır. Ancak halen kılavuz üzerindeki hukuki değerlendirmelerimiz devam etmektedir. Yine bakanlık kuralı bozmamış ve neden yaptığı anlaşılamayan düzenlemeler ile bir çok öğretmeni mağdur etmiştir. Bakanlık klasiği halini almış bu ve buna benzer anlamsız düzenler artık eğitim çalışanları tarafından büyük bir tepki ile karşılanır olmuştur. Türk Eğitim Sen olarak yine sorumlu sendikacılık anlayışı gereği gereken tüm hukuki girişimlerde bulunulacaktır. 
Böyle Bakan ve böyle İnsan Kaynakları Genel Müdürü ile ancak bu kadar oluyormuş, demek ki! Hikmet ÇOLAK ne iş yapar diye haber yapmıştık, şimdi ne yaptığı daha iyi anlaşılıyor. Hikmet ÇOLAK iyi haksızlık yaparmış. Bakan da verdiği sözleri unuturmuş. Daha ne diyelim?
 
TÜRK EĞİTİM SEN GENEL MERKEZİ


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.