2007-2011'de kredi kullananlar tazminat almak için ne yapmalı?

2007-2011'de kredi kullananlar tazminat almak için ne yapmalı?

2007-2011'de kredi kullananlar tazminat almak için ne yapmalı

ekabet Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda 2007 - 2011 arasında bankaların olması gerekenden fazla faiz oranı uyguladığı tespit edilmişti. Bankaların temyize götürdüğü karar Danıştay tarafından kesinleştirilmişti. Buna göre vatandaş ortak faiz artırımı ile yüksek faiz uygulayan bankalara tazminat davası açabilecek. Peki bu süreçte nelere dikkat edilmeli? Tazminat alabilmek için izlenmesi gereken yollar nelerdir?

Kartel faiz oranı uygulayan bankaların listesi çok sorulan bir konuydu. Yüksek faiz uygulayan bankalar; Akbank, Denizbank, Finans Bank, HSBC Bank, ING Bank, TEB, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası. Tüketiciler 2007 - 2011 yılları arasında bu bankalardan kredi kullandılarsa tazminat talep edebilecekler. Tazminat davası, uğranan zararın 3 katına kadar açılabiliyor. O dönem uygulanması gereken faiz oranı 1,0 iken banka 1,15 faiz oranıyla kredi kullandırdıysa, tüketici yüzde 0,15 faiz oranı üzerinden tazminat davası açacak. Örneğin 80 bin TL kredi kullanmış olan biri 80.000*0,15 = 12.000 TL zarar uğratılmış sayılır. Tüketici, bunun 3 katına kadar yani 36 bin TL'ye kadar miktarlarda tazminat talebinde bulunabilir.

 Düşük miktarda ve düşük faiz oranıyla kredi kullananların dava açması uzmanlarca tavsiye edilmiyor. Ancak özellikle konut ve taşıt kredilerinde ciddi bir geri dönüş yaşanabilir.

Peki dava nasıl açılacak? Bu dönemde sadece konut kredisi kullanan 1 milyon 680 bin kişi olduğu düşünülürse 1 milyona yakın dava açılacağı tahmin ediliyor. Davalar "belirsiz alacak davası" olarak açılacağı için bir avukatla çalışılması tavsiye ediliyor. Tüketici Hakem Heyetine başvurmak yeterli olmayacak. Tazminat davası açabilmek için Tüketici Mahkemelerine başvurmak gerekiyor. Ayrıca tazminatın 3 katının talep edildiği mutlaka dava dilekçesinde yer almalı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.