125 Bin Öğretmen MEB Mağduru

125 Bin Öğretmen MEB Mağduru

Tayin bekleyen öğretmenleri bir tarafa bırakalım, bakanlık mevcut öğretmenleri de bunalıma soktu.

“Her şeyi değiştireceğiz” diye yola çakınlar, yapılması gereken rutin işleri bile yürütemez hale geldiler. Yapılamayanı değil, yapılan bir şey var mı diye sormak gerekiyor. O zaman bazı örnekleri sıralayalım.

 
İl içi atamalar yapılamadı din.jpg
Öğretmenlerin aynı il içinde atamaları yıllardır hep Nisan ayında yapılır. Öğretmen, öğretim yılı bittiğinde o ilin hangi ilçesindeki, hangi okula atamasının yapıldığını bilir. İl içi atamalarda ilk aşamada ortalama 25 bin öğretmen okul değiştirir. Yer değişikliği isteğinde bulunan ancak talepleri yerine getirilemeyen öğretmenler ise okullar için puanları da dikkate alınarak sıraya girer.
 
Çünkü, yalnız il içindeki değişiklikle yerler boşalmıyor. Bir de başka bir il’e atanacak öğretmenlerden boşalacak kadrolar vardır. Eş durumu başta olmak üzere özür gruplarına göre öğretmenlerin ataması da boşalacak kadrolara göre yapılır. Bunlar yapılırken kuşkusuz “norm kadro” dikkate alınır. 
 
İl içinde ilk aşamada yapılan atamalardan sonra sıraya giren öğretmenlerin Temmuz ve Ağustos aylarında da yer değiştirmeleri gerçekleştirilir. Onlarla birlikte tüm illerde bir öğretim yılında yaklaşık 100 bin öğretmenin okulu değiştirilir. Bunlar, olabildiğince öğretmenin isteği dikkate alınarak gerçekleştirilir. 
 
İl dışı atamaları yapılamadı 
Öğretmenlerin hizmet bölgeleri vardır. Bu bölgelerde çalışma süresini tamamlayan öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunur ve branşlarında açık olan illere atamaları yapılır. Bunun yanı sıra özür grubuna dahil atamalar da yine aynı kapsamda gerçekleştirilir.
 
İl dışı atamalar da her yıl Mayıs ayında yapılır ve bu uygulamadan da ortalama 25-30 bin civarında öğretmen yararlanır. Öğretmen, daha öğretim yılı bitmeden hangi il’e atandığını bilir. Okullar Haziran ayında kapandığında o öğretmenin de o il’de işi biter. Tatil döneminde yeni evini kiralar, evini taşır, çocuklarının nakillerini yapar, okullar açıldığında da görevinin başında olur. 
 
Bu yıl durum nedir? İl içinde olduğu gibi, il dışı atama isteğinde bulunan öğretmenlerin de yer değiştirmeleri yapılamadı. Ne zaman yapılacağı da belirsiz. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine sorarsanız, en geç bir haftaya kadar bu konuda açıklama yapılacakmış…Normal il içi ve il dışı atamalar yapılamadığı için eş durumu tayinleri de gerçekleştirilemiyor. 
 
Rotasyonlar yapılamadı 
Bulundukları hizmet bölgesinde hizmet süresini dolduran ve zorunlu olarak yer değiştirmesi gereken il ve ilçe milli eğitim müdür yardımcıları, şube müdürleri arasında değişiklik de unutulanlar arasında.
 
Öğretmenler gibi, yöneticileri de ulaşabildikleri yetkililerden hep “bekleyin, çalışmalar devam ediyor” karşılığını alıyor. Peki, aylardır bu çalışmaları niçin yapmadınız, niçin öğretmenleri, yöneticileri perişan ettiniz? Norm kadro fazlası öğretmenlerin de, Anadolu ve meslek liselerine dönüştürülen okullarda görev yapan öğretmenlerin de durumları belirsizliklerini koruyor.    
 
Kitaplar eski sisteme göre 
Sistem değiştiğine göre, buna göre ders programlarının yapılması, kitapların yazılması gerekiyordu. Bu da yapılmadı. Geçen yıllarda hangi kitaplar varsa, hangi programlar uygulandıysa gelecek yıl da aynı kitaplar okutulmaya devam edecek. Çünkü, yeni sisteme göre kitap, müfredat hazır değil. 
 
Veliler ne yapacaklarını bilemiyor. Köklü okullardan Atatürk, İnönü adı kalkıyor. Bu okullar imam hatip ortaokuluna dönüştürülüyor. Tekli öğretim yapan okulların ikiliye dönüştürülmesi inanın ailelerin düzenini allak-bullak edecek. Bu yaşandıkça görülecektir. 
 
Kürtçe dersinden vazgeçildi
Ortaokulların tamamı imam hatip ortaokulu programlarında bulunan derslerle dolduruluyor. Ortaokullarda haftada 4 ‘er saat Kur’an-ı Kerim, Hz.Muhammed’in Hayatı, 2’şer saat Temel Dini Bilgiler verilecek, 2 saat de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi okutulacak. 
 
Çok iddialı bir açıklama yapılmış, Kürtçe’nin seçmeli dersler arasına alındığı duyurulmuştu. İşte alt yapını görmeden, incelemeden bu tür açıklamalar yaparsanız, sonra mahcup olursunuz. Hemen belirtelim, yetkililer bu açıklamaları yaptı ama gelecek öğretim yılında okullarda Kürtçe seçmeli ders olarak okutulamayacak. Ortaokul öğrencileri belirlenen dersler arasından 8’er saat seçmeli ders alabilecek. İlkokullarda haftalık ders saati 30, ortaokullarda ise 36-37 saat arasında değişecek. 
 
Yeni öğretim yılı beraberinde büyük bir kaosla geliyor…Hem de velisiyle, öğrencisiyle, öğretmeniyle, yöneticisiyle, hizmetlisiyle birlikte…
sözcü


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.