12 Kasım 2018 KYK Öğrenim Katkı Kredi Borçlarının Silinmesi Kanun Teklifi Tam Metin

12 Kasım 2018 KYK Öğrenim Katkı Kredi Borçlarının Silinmesi Kanun Teklifi Tam Metin

12 Kasım 2018 KYK Borçlarının Silinmesi Kanun Teklifi Tam Metin

Kanun teklifi ve gerekçelerine dair detaylar şu şekildedir.

Üniversite öğrencileri her yıl Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen katkı ve öğrenim kredisi borçlarıyla mezun olmaktadır. Söz konusu KYK bursu Yüksek Öğrenim gören öğrencilerin bir nebze de olsa eğitimlerine katkı sağlamak adına önem arz ediyor. Ancak mezun olan öğrencilerin mezun oldukları tarihten 2 yıl sonrasından itibaren bu borçları geri ödemeye başlamaları gerekiyor.

Bazı istisnai durumlarda 1 yıl ertelemeleri mümkün olabiliyor. Erteleme imkanı bulunmayanlar ise gecikme zammı ile birlikte ödemleri yapmaları gerekiyor. İşsizlik oranının oldukça yüksek olduğu ve giderek arttığı Türkiye şartlarında Üniversiteden yeni mezun olan bir kişinin iş bulması pek de kolay olmuyor

Üniversitelerden mezun olanların dahi iş bulmakta zorlandıkları, tecrübe sahibi olmadıkları içinde maaşların asgari ücret civarında olduğu kabul edilir bir gerçektir. Üniversiteden mezun olması üzerine henüz 2 yıl geçmiş ve asgari ücret civan bir maaş ile çalışan bir insanın günümüz şartlarında temel ihtiyaçlarım, geçimini dahi güçlükle sağlayabileceği düşünüldüğünde, bunun üzerine bir de geçmişten gelen bir borç eklenince işin içinden çıkılmaz bir hal aldığı gözlemlenmektedir.

Bir yandan da hayata yeni atılmış bir üniversite mezunlarına yük olan borcun, Yüksek Öğrenim sürecine cüzi miktarda katkı sağlamak amacını taşıyor olması bursun mahiyetinin dışına çıktığını gösterdiği görülmektedir.

Ekonomik koşulları göz önünde bulundurulduğunda, çocuklarını ciddi fedakarlıklarla üniversiteye gönderen aileler, üniversiteden mezun olan çocuklarının daha iyi yaşam koşullarına ulaşacağım ümit ederken hüsrana uğruyor.

Yüksek Öğrenimlerini yeni tamamlamış ve topluma faydalı bir birey olup, kendi ayakları üstünde durmayı hedefleyen ümit dolu gençlerimiz de hayal kırıklığı yaşıyor. Vasıfsız sayılan işlerde dahi ciddi bir iş bulma yarışı varken iş bulmakta ciddi zorluklar yaşayan Katkı Kredisi kullanmış gençlerimiz bir de borçlarının vermiş olduğu zorluk ile maddi sıkıntıların altından kalkamaz hale geliyor.

Öğrenim kredisi kullanan gençlerin ailelerinin çoğunun dar gelirli olması nedeniyle bu krediye başvurdukları istatistiklerle de sabit olduğundan, kredi borcu bulunan gençlerin ailevi bir destekten de uzak olduğu, bu sebeplerle de Katkı Kredisi kullananların büyük çoğunluğunun kredi borcunu ödeyemiyor.

Bu kanun teklifi ile de Yüksek Öğrenim ve Katkı Kredisi borçları silinmesi isteniyor.

Gelişmeleri vermeye devam edeceğiz. Memurlarahaber.com'u izlemeye devam ediniz.

TÜM PERSONEL - MEMUR- KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

 KPSS GELİŞMELERİ PERSONEL ALIMLARI TWİTTERDE TIKLA TAKİP ET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum